Chronische stress en druk eisen steeds meer hun tol. De coronacrisis, de dreiging van een nucleaire oorlog en de voortdurende drukte op het werk dragen daaraan bij. Meer mensen dan ooit werken op dit moment zonder enige psychische marges om nog meer stress op te vangen. Het ontbreekt hen simpelweg aan de ruimte om zelfs maar de eenvoudigste tegenslagen in het werk of het leven in het algemeen aan te kunnen.
Helaas realiseren veel mensen zich pas te laat dat ze al op hun maximum zitten. Ze gaan maar door. Een kleine extra stressfactor op een marge van nul veroorzaakt dan plotseling een complete mentale breuk: een burn-out. De genadeslag, de druppel die de emmer doet overlopen.
Voor wie overigens denkt dat thuiswerken voor een deel de oplossing is, heeft het mis. Uit nieuw onderzoek van The Workforce Institute onder 4.000 werknemers en bedrijfsleiders blijkt namelijk dat het risico op het ontwikkelen van burn-out voor werknemers die op afstand werken en voor werknemers in een fysieke werkplek exact gelijk is.
Over het algemeen zeggen drie op de vijf (59%) werknemers en bedrijfsleiders wel dat hun organisatie op zijn minst enkele maatregelen heeft genomen om burn-out te voorkomen, hoewel bijna een derde (29%) van de werknemers zou willen dat organisaties met meer empathie zouden handelen.
En dat is precies waar u als leider het verschil maakt. In mijn communicatie met leiders moedig ik ze vaak aan om de definitie van empathisch leiderschap te heroverwegen, vooral als het gaat om het voorkomen van burn-out. Als mens hebben we de neiging om empathie in verband te brengen met de gouden regel die u vast kent: “Behandel anderen zoals u zelf behandeld zou willen worden.” Een mooie gedachte, maar die gaat alleen niet ver genoeg.
Kent u deze gouden regel? "Behandel anderen zoals u zelf behandeld zou willen worden." Een mooie gedachte, maar die gaat alleen niet ver genoeg.Als u echt empathie wilt tonen, moet u namelijk "anderen behandelen zoals ze zichzelf zouden behandelen”, een subtiel, maar fundamenteel verschil.
Het verschil zit hem hierin: als u echt empathie wilt tonen, moet u namelijk “anderen behandelen zoals ze zichzelf zouden behandelen”, een subtiel, maar fundamenteel verschil.
Deze zienswijze vereist dat u buiten uw eigen behoeften stapt, uw vooroordelen en voorrechten beoordeelt en wegneemt, actief naar uw mensen luistert en vervolgens daadwerkelijk actie onderneemt.
Wees realistisch bij het toekennen van taken. Realiseer u dat werk voor mensen uitdagend is, totdat het overweldigend wordt. Zorg daarom voor redelijke werkuren, waarbij de medewerker het gevoel heeft dat de werkdruk en beschikbare tijd met elkaar in balans zijn.
Geef mensen ook de tijd die ze nodig hebben om te herstellen. Zeker bij veel thuiswerken vervaagt de grens tussen de start en het einde van een werkdag. Vraag werknemers niet om uren achter elkaar aan videoconferenties te besteden, dit wordt als erg vermoeiend ervaren.
De meeste mensen staan thuis zelfs 24/7 ‘aan’ voor hun werk. Een dagje extra vrijgeven helpt overigens niet, want als de werkdruk gelijk blijft, dan haalt de medewerker de schade gewoon op een ander moment in. Kortom, als u uw mensen echt wilt ontlasten, verminder dan de werkdruk, of pas deze aan. Daarmee haalt u direct de druk van de ketel.
Blijf projecten wel altijd aandachtig opvolgen. Blijkt een deadline of doel voor een medewerker niet realistisch? Pas de opdracht, deadline of de omstandigheden dan aan en verander het op die manier alsnog in een bereikbaar doel. Misschien is de betreffende medewerker niet de geschikte persoon voor de opdracht? Onderzoek manieren waarop collega’s wellicht behulpzaam kunnen zijn.
Bovendien bestaat het leven van uw medewerker uit meer dan werk alleen. Geef iemand indien nodig de tijd en ruimte om aan verplichtingen thuis te voldoen, wanneer dit de druk in iemands hoofd verlicht. Persoonlijke stress, in combinatie met de stress op het werk kan namelijk de aanleiding zijn voor een burn-out.
Als leidinggevende is het van groot belang om voldoende tijd te besteden aan het simpelweg luisteren naar de bezorgdheden van uw medewerkers. Vraag uzelf als leider af: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat medewerkers zich op het werk veilig en thuis voelen? Wat zijn de zakelijke, maar ook persoonlijke omstandigheden en uitdagingen waar deze medewerker mee kampt? Wat kan ik nog meer doen om te helpen?”
Soms maakt simpelweg het bieden van een luisterend oor en aangeven dat u altijd voor uw medewerker klaarstaat al een groot verschil. Voorzie uw medewerkers ook van goede en de juiste middelen om hun werk te doen en succesvol te zijn. Ga in gesprek en maak een overzicht van de behoeften van uw medewerkers.
Vriendschappen op het werk, persoonlijk of virtueel kunnen het verschil zijn tussen het overleven van stressvolle gebeurtenissen, of het volledig opbranden. Kameraadschap met andere leden van het team en het gevoel dat zij op elkaar kunnen leunen, zowel in hun persoonlijke als zakelijke leven kunnen echt het verschil maken.
Vriendschappen op het werk kunnen het verschil zijn tussen het overleven van stressvolle gebeurtenissen, of het volledig opbranden. Kameraadschap met andere leden van het team en het gevoel dat zij op elkaar kunnen leunen, zowel in hun persoonlijke als zakelijke leven kunnen echt het verschil maken.
Zorg ervoor dat iedereen in uw team elkaar ondersteunt en geef hierin als leider zelf het goede voorbeeld.
U als leider heeft de taak te voorzien in verschillende behoeften van de medewerkers die u dient. Zelfs in tijden van economische tegenslag, stress en hoge druk is het belangrijk om geduldig, ondersteunend en begripvol naar uw medewerkers te zijn. Dat is zelfs van cruciaal belang om burn-out te voorkomen.
Belangrijk hierbij is uw mensen het gevoel te geven dat zij zelf de controle hebben. Geef uw werknemers de autonomie om zelf te bepalen hoe zij de voor hen meest ideale werksituatie voor zich zien. Vraag uzelf als leider af: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat medewerkers zich veilig voelen? Wat kan ik nog meer doen om te helpen?”
Veerkrachtige leiders maken snelle wendingen en blijven wendbaar. Empathische leiders spelen in op de behoeften van hun medewerkers en passen zich aan het moment aan. En mensgerichte leiders geven hun bedrijven een grote kans om te floreren tijdens en na de wereldwijde pandemie.
Veerkrachtige leiders maken snelle wendingen en blijven wendbaar. Empathische leiders spelen in op de behoeften van hun medewerkers en passen zich aan het moment aan. En mensgerichte leiders geven hun bedrijven een grote kans om te floreren tijdens en na de wereldwijde pandemie.
Wilt u ook een meer empathische leider worden en kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken? Ik help u graag op weg. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op en we bespreken de mogelijkheden.
Renata Rutjes
Ik help CEO’s, Executives, ambitieuze leiders en ondernemers om werkbalans te krijgen, hun carrière en persoonlijke doelen te overtreffen en veel plezier te hebben zonder burn-out.
ELKE WEEK EXCLUSIEVE CONTENT!